Mozzanatok Marche tartomány és Magyarország történelmi és kulturális kapcsolataiból - Szörényi, László (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Az Adria partján fekvő olasz tartomány igencsak bővelkedik magyar történeti és művészeti emlékekben. A tartomány fővárosában, Anconában például a székesegyház egyik legszebb kápolnáját egy magyar származású püspök avatta fel a 13. század végén. A ferences mozgalom magyarországi elterjedésében, amelynek eredménye az első magyar nyelvű kódex, a Jókai-kódex is, marchei ferencesek játszották a főszerepet. Montaltóban született, és Ascoliban nevelkedett Mátyás humanista udvarának nagy történetírója, Antonio Bonfini, aki magyar nemességet is kapott, és Óbudán van eltemetve. (A könyvben ünnepelt Lázár István sokat kutatta Bonfinit, életét és műveit, Ascoliban még egy olasz nyelvű könyvet is megjelentetett róla 1993-ban, 2018-ban pedig Bonfini és Mátyás kapcsolatáról írt szintén olasz nyelvű, egy Montaltóban tartott konferencián elmondott, és Teramóban publikált tanulmányt.) Győzhetnénk még sorolni a főbb helyeket a tartományban, amelyek közül feltétlenül a legfontosabb Loreto, amelynek kincstára sok magyar emléket is őriz, valamint II. Rákóczi Ferenc is elzarándokolt oda, továbbá Recanati, amelyhez az ott tanító Bonfinin kívül a Magyarországról is sokat író Leopardi, valamint Babitsnak egy híres verse is kapcsolódik. A tartományból származó Márkai Szent Jakab egy ereklyéjét pedig egyenesen Szegeden őrzik a Hunyadi János által építtetett gótikus ferences templomban.