Petrarca sétája a római történelemben: a Familiares 6, 2 fordítása - Ertl, Péter (Antikvitás & Reneszánsz, 2020)
A fra Giovanni Colonnához címzett Familiares 6, 2 rendhagyó római útikalauzt kínál az olvasónak, amelyben szorosan összefonódik a topográfia és a történelem: Petrarca minden helyhez, épülethez, emlékműhöz, romhoz egy-egy eseményt társít, sőt, olykor csak a felidézett jelenettel utal a konkrétan meg nem nevezett helyszínre. Városleírásában az épületek és a romok a múlt emlékét őrzik, s e funkciójukban ugyanazt a szerepet töltik be, mint a historiográfiai munkák: a történelmet mesélik el. A levél teljes magyar fordítása most jelenik meg először.